Geitramssaft – Horbmásávtta

Geitrams (Chamerion angustifolium) er i full blomst i Tromsø første uka i august. Den farger veikanter og gamle jorder ceriserosa med sine høyrøyste aks. Geitrams kan brukes som matplante på våren/forsommeren, hvor en da kan høste geitramsskudd (ca 20 cm) og smørdampe disse som asparges. Geitramsbladene er rik på A- og C-vitamin og kan brukes som te før planten er kommet i blomst. Etter blomstring blir bladene litt beske. Du kan lese mer om historikk og bruksområdene til Geitrams på botaniker Rolv Hjelmstads side.

I geitramssaften bruker vi kun blomstene til planten. Blomstene smaker mildt floralt, med en liten anelse sødme. Noen får assosiasjoner til vingummigodt av smaken. I Canada er geitramsgele (Fireweed jelly) svært populær, og da er det også blomsten som brukes. Jeg plukker blomstene ved å dra blomsterstandene av akset. Jeg unngår å plukke frøstander, knopper og blader.

Utstyr: Bøtte, stor kasserolle og/eller beholder med lokk, oppvaskklede som er kokt (sterilisert), dørslag eller sikt, øse, trakt, sukker (ca 800 g per liter), sitronsyre (ca 30 g pr liter) og sitroner (etter smak), kokte flasker og dunker for å ha drikken i. Bruk gjerne engangshansker i arbeidet på siste dag, spesielt når en skal sile blomsterekstraktet.

Dag 1: HøstingPrøv å finne en geitrams-eng som ligger et stykke fra veien. I samisk kultur er det vanlig å be om lov fra enga om å plukke. Det er uansett en hyggelig gest å spørre, både eier og enga selv om lov til å høste. Pass på så du ikke plukker humler, bier og veps i slengen. Det er viktig å spre uttaket av blomster på området slik at insektene også får sitt.

Oppskrift for ca 4 liter saft:

  • Ca 3-4 liter geitramsblomster (ca 400-500 gram)
  • 1 sitron i skiver (kan sløyfes)
  • ca 3 liter kokt vann (til like over blomstene)
  • 1 pose sitronsyre

La blomsterfarge og smak få trekke ut over natt med lokk på det kaldt sted (gjerne kjøleskap). Sitronsyra er med på å “trekke ut” farge og smak.

Dag 2 eller 3: SaftingKok opp vann til å sterilisere utstyr (flasker, dunker, øse, trakt, dørslag og klede). Gjør klar en kasserolle som tar minst 6 liter. Sil fra blomster gjennom et klede ned i kasserollen. Etter oppskrifta over blir det litt i underkant av 3 liter blomsterekstrakt i kjelen. Kok opp ekstraktet og tilsett så 2,5 kg sukker og 3 poser sitronsyre (ca totalt 90-100 gram inkl. posen som ble tilsatt på dag 1). La safta få et oppkok til den klarner av sukker og syre. Smak deg fram med å tilsette vann i forhold 1:4.

Sjekk den nydelige fargen! Når smaken er godkjent, er det bare å fylle safta over på kokte flasker og dunker. Gjenbruk av vinflasker med skrukork og liknende anbefales! Safta kan også fryses i plastdunker og juskartonger.

Relaterte innlegg

Krøkebærdrikk for helse og nytelse

Čáhppesmurjetjuhkamuš dearvvašvuhtii ja návddašeapmái Krøkebær (Empetrum nigrum) eller krekling er blåsvarte bær på eviggrønne krypende dvergbusker som dekker tuer og åser fra

Les mer