Krøkebærdrikk for helse og nytelse

Čáhppesmurjetjuhkamuš dearvvašvuhtii ja návddašeapmái

Krøkebær (Empetrum nigrum) eller krekling er blåsvarte bær på eviggrønne krypende dvergbusker som dekker tuer og åser fra kyst til fjell her i Nord-Norge. De kan plukkes i hele august i Tromsøområdet og gjerne også litt ut i september, men da begynner de å bli skjemt. I Nord-Norge er underarten fjellkrekling (Empetrum nigrum ssp. hermaphroditum) vanlig. Den er tokjønna som betyr at den selvpollinerer, og den kjennetegnes av å ha rikelig med store bær. Selv om insektene uteblir i juni, vil fjellkrekling ha bær. Plukk gjerne litt blåbær (Vacinium myrtillus) eller blokkebær (Vaccinium uliginosum) sammen med krøkebæra. Det gir mye mer C-vitamin, antioksydanter og veldig god smak!

Fjellkrekling (Empetrum nigrum ssp. hermaphroditum) med modne bær i august.

Denne krøkebærdrikken er veldig anvendelig og kan nytes som «vin» til mat. Den er lett å lage, men en bør tenke på hygienen underveis slik at drikken holder lenge i en kaldbod/kjøleskap. Den skal ikke kokes og defineres derfor som råsaft. Den kan også fryses, men da i noe som tåler å utvide seg – f.eks. i en reingjort juicekartong. Jeg har til og med klart å lage denne drikken på hybelkjøkkenet i Kautokeino. Så dette er fullt mulig å få til høyt til fjells på en hytte langt utpå vidda så lenge en har reine beholdere, kokemuligheter (for desinfisering) og et klede for å sile drikken gjennom.

Utstyr: 

  • Bærbøtte
  • Bærplukker (Bærrenser)
  • Stor kasserolle eller beholder med lokk
  • Stavmikser eller blender
  • Oppvaskklede som er kokt (sterilisert)
  • Dørslag eller sikt
  • Øse
  • Trakt
  • Sukker (100 g per liter)
  • Sitronsyre (ca 2,5 g pr liter) og sitroner (etter smak)
  • Kokte eller bakte flasker for å ha drikken i
  • Bruk gjerne engangshansker i arbeidet på siste dag for da er hygienen ekstra viktig!

Dag 1: Plukk krøkebær (med bærplukker) og grovrens bæra. Jeg foretrekker å fjerne alt rusk og rask som kan forringe kvaliteten på drikken. Kok opp vann som er om lag en halv gang av volumet til bæra. Det vil si, dersom du har plukket 4 liter bær, da bør du koke opp 2 liter vann. Når bæra er renset, ha den i en kasserolle eller beholder med lokk. Hell så kokende vann over bærene slik at vannet rekker til like over de øverste bærene. Hell sakte, for plutselig har du nådd bærene som gjerne flyter opp til vannoverflata. Du trenger bare akkurat å dekke over de øverste bærene. Ha nå på lokket og sett kasserollen til avkjøling – gjerne utendørs!

Dag 2: Denne dagen kan du bruke en helt rein stavmikser til å knuse bærene i kasserollen. Som regel er 10-12 sekunder nok. Frøene inni bærene kan være litt beske, så her gjelder det å ikke bli for ivrig med stavmikseren. Du kan også bruke en blender til jobben eller hva som helst som får bærene knust. Sett nå kasserollen ut igjen et døgn til eller i kjøleskap.

Dag 3: Nå skal bæra siles igjennom et klede. Kledet må kokes i om lag 3-5 minutter før det legges over et dørslag eller en melsikt. Beholderen som drikken skal siles over i bør være helt reingjort og gjerne ha fått en runde med kokt vann for “sterilisering”.

Når det kokte kledet er lagt over dørslaget, bruker jeg en kokt øse til å få bæra over i kledet. Jeg bruker engangshansker til å vri kledet for å fjerne bærene. Jeg gjør dette i flere omganger siden jeg ofte plukker mye bær.

For hver 1 liter bærekstrakt tilsettes 100 gram sukker og 2,5 gram sitronsyre (1 teskje tilsvarer 5 gram). Til slutt tilsettes sitronsaft til passe syrlig og god smak! Det er viktig å smake seg fram her. En kan også droppe sitronsyre og kun bruke sitronsaft – gjerne økologiske sitroner. Sitronsyre gir litt bedre holdbarhet, derfor bruker jeg det i min oppskrift.

Drikken skal ikke kokes, men has direkte over på kokte/bakte flasker. Fyll gjerne flaskene helt fulle, slik at minst mulig luft kommer i kontakt med drikken når den lagres. Flaskene lagres i kjøleskap og holder som regel seg godt utover vinteren dersom en har vært flink med hygienen underveis.

Jeg fikk 11 flasker av bøtta mi som tar om lag 7 liter bær. Krøkebærdrikken (K-vin) skal drikkes slik den er: konsentrert! Den er perfekt til de som ønsker “vin” til maten, men som ikke kan eller vil drikke alkohol. Hvis du synes den er for sterk, er det bare å ha i litt mer vann 😉

NYYYT og LYKKE TIL med å lage KRØKEBÆRDRIKK for HELSE og VELVÆRE ♥

Relaterte innlegg