Mjødurt – Miehtaskážir

Mjødurt (Filipendula ulmaria) vokser på næringsrike og fuktige jorder og i Tromsø blomstrer den i midten av og mot slutten av juli. Da er jeg ute og plukker mjødurtblomster til saft eller for å tørke til te eller til å lage «nordnorsk vanilje». Botaniker Rolv Hjelmstad driver en fantastisk nettside som heter Urtegårdens planteleksikon, hvor du kan lese mer om Mjødurtens opprinnelse og plantemedisinske egenskaper. Spesielt har den blodfortynnende effekt med aspirin-liknende stoffer. Blomsten lukter fantastisk søtlig og gir oss en smak av blomstereng og sommer. Her er en side på samisk om miehtaskážir (mjødurt) med oppskrifter.

Jeg plukker mjødurten når blomsterstanden er i full blomst, som på bildet, og før den setter frø. Jeg plukker gjerne 4 liter blomsterkvaster (bare blomsten) som med fordel kan klippes rett oppi bøtta (350-400 gram). Blomsten kan lufttørkes på et reint laken i 2-3 dager eller tørkes i urtetørker. Når den er tørr, kan den oppbevares i en tett boks som te eller knuses til «vanilje». Knuste blomster kan tilsettes i kaker, muffins, is og ellers alt der en bruker vaniljesukker. Her er det bare å prøve seg fram om hva som fungerer. Jeg bruker mjødurt aller mest til å lage mjødurtsaft (se oppskrift under).

MJØDURTSAFT (ca 5 liter)

Materialer:

  • Bøtte og saks – fylles med mjødurtblomster
  • 1-2 sitroner uten skall
  • En beholder med lokk (bøtte, bolle eller kasserolle) som rommer minst 5 liter
  • 3-4 liter kokt vann
  • Melsikt eller dørslag
  • Et helt reint kjøkkenklede (ikke det fineste du har)
  • Stor kasserolle på minst 8 liter
  • 3 kg sukker
  • ca 100 gram sitronsyre (finnes i butikkhylla i lag med sylteprodukter/bakst)
  • Trakt (helt rein og gjerne kokt)
  • Reine flasker eller plastdunker

Dag 1:

  • 3-4 liter (ca 350g) mjødurtblomster
  • 1-2 sitroner i skiver (kan sløyfes)
  • 3-3,5 liter kokt vann – som helles over blomstene og sitronskivene
  • 1 pose sitronsyre
  • Sett kjølig til neste dag med lokk på beholderen

Dag 2 eller 3:Sil fra blomstene og sitronskivene gjennom et kokt klede i en stor kasserolle. Nå har jeg om lag 3 liter blomsterkonsentrat. Når alt er ferdig silt, koker jeg opp ekstraktet og tilsetter 3 kg sukker og 3 poser sitronsyre (totalt 90-100 gram inklusive det som ble tilsatt første dag). Safta klarner litt når den får et oppkok på om lag 2-3 minutter. Altså tilsettes om lag 1 kg sukker og 30-35 gram sitronsyre pr. liter ekstrakt. Synes du det er for mye sukker, er det bare å redusere mengden og/eller tilsette andre søtningsmidler.

Nå er det tid for smaking! Blandingsforholdet med vann er et sted mellom 1:4 og 1:6. Det skal smake frisk og søtsyrlig sommereng 😊

Når rett smak er oppnådd, tapper jeg den ferdigkokte safta over i helt reine flasker og dunker («sterilisert» med kokt vann).

Siden safta er kokt og inneholder store mengder sukker og sitronsyre, så har den forholdsvis god holdbarhet. Men, for holdbarhetens skyld, kan safta også fryses!

Safta kan også tilsettes sprit til 20% og fungere som «blomsterlikør». F.eks. tilsettes 40% vodka til safta i forholdet 1:1. Da blir det en god basis for å lage «mjødurt spitz» (stort stettglass fylt med isbiter, 2-3 cl mjødurt tilsatt 20% vol., 6 cl prosecco, 3 cl sodavann/sprite, sitron til pynt).

Relaterte innlegg

Krøkebærdrikk for helse og nytelse

Čáhppesmurjetjuhkamuš dearvvašvuhtii ja návddašeapmái Krøkebær (Empetrum nigrum) eller krekling er blåsvarte bær på eviggrønne krypende dvergbusker som dekker tuer og åser fra

Les mer