Høsting fra naturen

Luondduresursaávkkástallamis

På denne siden finner du informasjon om noe av det jeg har pleid å høste fra naturen i mitt nærområde. Jeg er stort sett selvforsynt med saft og syltetøy av ymse slag. Noe av det jeg høster er tradisjonelt i samisk kultur, men andre ting er mer inspirert av hva som er mulig å høste i Nord-Norge. Mine forfedre levde selvberget med mat fra havet, skogen, myra og fjellet. Det gjorde de aller fleste uavhengig av om de var samer eller nordmenn. I tillegg hadde de noen husdyr (oftest sau og geiter) og dyrket poteteter (og korn på innlandet), gulrøtter, nepe og kålrot.

Som nysame har jeg utvidet perspektivet på hva en kan høste og dyrke her nord basert på hva som er mulig i henhold til vær, landskap og klima. Det aller viktigste er at en høster på en bærekraftig måte. Det vil si at en kun høster det en trenger, sprer uttaket over et større område og lar noe stå igjen til gjenvekst/regenerering (ikke tømmer naturen for ressurser). Jeg er en som stadig har med bøtta eller en pose på lomma når jeg går tur. Sesongen er stor med tanke på muligheter, og jeg har mye som skal i hus fra slutten av juli til ut i oktober.

På disse sidene finner du oppskrifter og tidspunkt for høsting i Tromsø-regionen. Tidspunkter for høsting varierer etter klimatiske og landskapsmessige forhold (sørvendt, nordvendt, vindfullt, lunt, vanntilgang, høyde over havet, osv.). Her må en rett og slett ut å kartlegge sitt nærmiljø:

Plante / Bær / Urt:

Dato for høsting:

Bjørkesaft og Bjørkete

Mai og tidlig i juni

Rabarbra

Juni og Juli

Vill Gressløk

Juni og Juli

Mjødurtsaft

To siste ukene i juli

Multebær

Siste uke i juli til midt i august

Geitramssaft

Siste uke i juli til først uke i august

Blåbær

Siste uke i juli til tidlig i september

Krøkebærsaft for blanding med vann

Hele august og tidlig september

Krøkebærsaft for helse og velvære

Hele august og tidlig september

Bringebær

Slutten av august-september

Tyttebær

September

Solbær- og ripssaft

September

Rognebærgelé

September og oktober

Oppskrifter

Krøkebærdrikk for helse og nytelse

Čáhppesmurjetjuhkamuš dearvvašvuhtii ja návddašeapmái Krøkebær (Empetrum nigrum) eller krekling er blåsvarte bær på eviggrønne krypende dvergbusker som dekker tuer og åser fra kyst til fjell her i Nord-Norge. De kan plukkes i hele august i Tromsøområdet og gjerne også litt ut i september, men da begynner de å bli skjemt. I Nord-Norge

Les Mer »

Geitramssaft – Horbmásávtta

Geitrams (Chamerion angustifolium) er i full blomst i Tromsø første uka i august. Den farger veikanter og gamle jorder ceriserosa med sine høyrøyste aks. Geitrams kan brukes som matplante på våren/forsommeren, hvor en da kan høste geitramsskudd (ca 20 cm) og smørdampe disse som asparges. Geitramsbladene er rik på A- og

Les Mer »

Mjødurt – Miehtaskážir

Mjødurt (Filipendula ulmaria) vokser på næringsrike og fuktige jorder og i Tromsø blomstrer den i midten av og mot slutten av juli. Da er jeg ute og plukker mjødurtblomster til saft eller for å tørke til te eller til å lage «nordnorsk vanilje». Botaniker Rolv Hjelmstad driver en fantastisk nettside som heter Urtegårdens

Les Mer »